Headlines
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012
από τον Bavouras

Ο εορτασμός της Λαϊκής εξέγερσης των Τρικάλων


 Λιτά με τσουχτερό κρυό και πολύ χιόνι
 Παρουσία του Δημάρχου Τρικκαίων Χ. Λάππα του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Θαν Βαβύλη και των αντιδημάρχων Θ. Σπανού Α. Κολότσιου μελών του Δημοτικού συμβουλίου Τρικκαίων και Τρικαλινών πολιτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για 2η φορά ο εορτασμός της εξέγερσης της 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα. Ο γιορτασμός πραγματοποιήθηκε με δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στην ομώνυμη πλατεία της «Αγροτικής και λαϊκής εξέγερσης των Τρικάλων 2 Φεβρουαρίου 1925» όπου και εκφωνήθηκαν οι πανηγυρικοί λόγοι της επετείου για τα θύματα(20) της θυσίας, τα ονόματα των 7 Τρικαλινών που 


έγιναν γνωστά,  μεταξύ των θυμάτων, εκείνης της αποφράδας Δευτέρας του Φεβρουαρίου 1925, όταν οι επικεφαλής ενόπλου στρατιωτικού τμήματος και αστυνομίας έβαλαν εναντίον των διαδηλωτών (10.000), οι οποίοι ζητούσαν ένα κομμάτι γης, ψωμί και ελευθερία, όχι άλλο πόλεμο, την καταδίκη των κλεφτών του δημοσίου χρήματος την κατάλυση του στρατοκρατούμενου καθεστώτος που είχε επιβληθεί στη χώρα κ. ά.
Πρόκειται για τη πιο μεγάλη και αιματηρότερη εξέγερση πολιτών που έγινε ποτέ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και ο απόηχος της επηρέασε σημαντικά και καθοριστικά τις μετέπειτα κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Φωτο: 
trikalaola.gr

Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 10:35 π.μ.. Στην κατηγορία .

0 comments for "Ο εορτασμός της Λαϊκής εξέγερσης των Τρικάλων"

Leave a reply

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ