Headlines
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη 21 Μαΐου 2013
από τον Bavouras

Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος των αρχαίων

Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος των αρχαίων, βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της κεντρικής Πίνδου. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις ράχες και κορυφές αλλά και από δασωμένα φαράγγια και δάση ελάτης. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.
Στην περιοχή του Κόζιακα υπάρχουν 11 είδη της χλωρίδας που είναι ενδημικά ή προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία.
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί: «Περιοχή Ελεγχόμενης Θήρευσης και απόθεμα θηραμάτων» στην περιοχή οι πληθυσμοί των μεγάλων θηλαστικών - θηραμάτων χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας, κυρίως από την λαθροθηρία, τα θηλαστικά αυτά είναι το ελάφι (Cervus Elaphus), το ζαρκάδι (Capreolus capreolus).
Η περιοχή είναι εξίσου σημαντική και για τα είδη άγριας πανίδας που φιλοξενεί, είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους για την αρκούδα (Ursus arctos), το λύκο (Canis lupus) και το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica),. Το βουνό φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς μεγάλων αρπακτικών, κυρίως γυπών, και έχει χαρακτηριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. (Important Bird Area). Χαρακτηριστικά είδη είναι: το όρνιο (Gyps fulvus), ο Χρυσαετός (Aquila chrysaetos), ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus) και ένα πλήθος πουλιών που κατακλύζουν τα ανοίγματα του δάσους.  Η οικολογική ποιότητα και η ισορροπία της περιοχής όπως διαμορφώνεται από την διαχείριση της, είναι εύθραυστες και για αυτό απαιτούνται συνεχείς χειρισμοί από την δασική υπηρεσία.
Τέλος η περιοχή περιλαμβάνει και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, το οποίο χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Η περιοχή  αποτελείται από το σύνολο του ορεινού συγκροτήματος του Κόζιακα  η οποία περικλείεται από τα όρη Κόζιακας, Περιστέρι, Χάσια, Τζουμέρκα και τη Νότια Πίνδο. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της θεσσαλικής πεδιάδας και καταλαμβάνει ολόκληρο σχεδόν το δυτικό τμήμα του νομού Τρικάλων και έχει έκταση 45.000 ha (Κόζιακας).
 Ακολουθώντας το δρόμο Τρικάλων – Άρτας  μετά από 18 χλμ φθάνουμε στην Πύλη. Στη συνέχεια βγαίνοντας από την Πύλη και μετά τη γέφυρα που θα συναντήσουμε θα ακολουθήσουμε το δρόμο προς την Ελάτη και το Περτούλι. Στα Περτουλιώτικα Λειβαδιά στρίβουμε αριστερά και συναντάμε τα χωριά Χρυσομηλιά, Αηδόνα, Παλαιοχώρι, Καλογριανή Γλυκομηλιά, Κλεινοβό, Αμπέλια και συνεχίζουμε έως την Καλαμπάκα. Εάν βρισκόμαστε στην Καλαμπάκα ακολουθούμε το δρόμο προς Διάβα και στη γέφυρα του Πηνειού στρίβουμε αριστερά προς Χρυσομηλιά. agro-tour.net
Foto:pindos.blogspot.gr

Τρικαλινά νέα
από Bavouras στις 8:49 π.μ.. Στην κατηγορία , .

0 comments for "Ο Κόζιακας, το Κερκέτιον Όρος των αρχαίων "

Leave a reply

Ideesmag.gr

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΝΕΑ

Από το Blogger.

    Blog Archive

    Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ